توضیحات مختصری در باره صرف بودجه در تبلیغات و عوامل موثر در آن
احتمالا با این جمله معروف آشنا هستید که می گوید تبلیغات، هزینه نیست سرمایه گذاری است. برای فروش یک محصول نیاز است که آن را در رسانه های مختلف تبلیغ کرد و این کار نیاز به صرف پول و هزینه دارد، و مقدار پولی که قرار است هزینه شود بسته به نوع تبلیغ، مدت زمان پخش یک تبلیغ و.... متفاوت است.
در این قسمت قصد داریم مبحثی به نام بودجه تبلیغاتی را توضیح دهیم. بودجه تبلیغاتی پولی است که صرف تبلیغ یک محصول یا برند می شود. بودجه تبلیغات معمولا زیر مجموعه ای از بودجه ی فروش است.
قبل از ثبت و تصویب بودجه مورد نظر برای یک محصول، باید نگاهی به شرایط بازار داشته باشیم. زیرا میزان بودجه بستگی زیادی به شرایط مساعد یا نامساعد بازار دارد.
شرایطی که باید مورد بررسی قرار بگیرند به شرح زیر است:
1.تکرار تبلیغات
گاهی لازم است محصولی چندین بار و در بازه های زمانی مختلف نمایش داده شود. در این صورت اگر شرکتی بخواهد آگهی خود را چند بار پخش کند، قطعا هزینه بیشتری باید پرداخت کند، نسبت به زمانی که تنها یک بار پخش می شود. گاهی نیاز است تبلیغی یک سال کامل، یا در فصول مختلف سال پخش شود.
2.رقابت و ازدحام تبلیغاتی
شرکت ها ممکن است رقبای زیادی داشته باشند. و تبلیغات مختلفی که به آنها ازدحام تبلیغاتی گفته می شود، در زمان های مختلف نمایش داده می شوند. به همین خاطر شرکت ها مجبورند بودجه بیشتری را صرف تبلیغات کنند. در تبلیغات، رقابت خیلی زیاد است، هر محصولی سعی می کند با تبلیغ های زیاد و متنوع نظر مشتری را به سمت خود جلب کند، و ثابت کند که از رقبایش بهتر است.
3.داشتن سهمی از بازار
اگر شرکت ها بخواهند در بازار موفق باشند، باید نسبت به رقبایشان محصول با کیفیت تر و منحصر به فردی ارائه دهند، همچنین باید پاسخ دهی مناسبی به مشتریان داشته باشند. همه اینها با صرف بودجه بیشتر امکان پذیر است.
4.طول دوره پخش محصول
محصولی که برای اولین بار وارد بازار می شود، باید مدت زمان پخش تبلیغ آن بیشتر باشد تا شناخته شود، بنابراین این نوع تبلیغ نیاز به هزینه بیشتری دارد. اما با گذشت زمان و مطرح شدن محصول، می توان بودجه کمتری را صرف تبلیغ آن کرد، زیرا دیگر نیازی به تکرار زیاد تبلیغ مورد نظر نیست.
با بررسی شرایط بازار، شرکت ها باید بودجه خود را براساس آنها تنظیم کنند. برای تعیین بودجه تبلیغاتی، چند روش وجود دارد:
روش درصدی از فروش: در این روش بودجه براساس فروش سال قبل و پیش بینی میزان فروش در آینده، تعیین می شود. این روشی است که براساس پیش بینی انجام می شود و برای شرکت هایی که فروش سالانه ثابتی دارند، مناسب است. اما اگر نیاز به تبلیغات بیشتر باشد این روش مناسب نیست، زیرا با تنظیم یک بودجه ثابت، نمی توان تبلیغات گسترده ای داشت و به ناچار میزان تبلیغات کاهش می یابد.
روش قدرت خرید یا مقرون به صرفه بودن: شرکت هایی که کوچک هستند و توان مالی مناسبی دارند، از این روش استفاده می کنند. این شرکت ها می تواند هر موقع از سال و هر زمان که بودجه کافی داشته باشند به تبلیغ بپردازند. البته میزان هزینه پرداختی برای هر تبلیغ متفاوت است.
روش اهداف و کارها: در هر کاری داشتن هدف از مهم ترین نکاتی است که باید به آن توجه شود. شرکت ها و کسب و کارهای بزرگ از این روش زیاد استفاده می کنند. در این روش می توان هزینه تبلیغات را روی اهداف کلی بازاریابی متمرکز کرد. اول باید هدف از پخش یک تبلیغ را مشخص کرد، و سپس می توان تعیین کرد چه مبلغی باید صرف آن شود.
روش همه سرمایه موجود: در این روش هر سودی که بدست بیاید صرف تبلیغات می شود. این روش ریسک زیادی دارد چون عملا هیچ پولی صرف گسترش کار و خرید وسایل جدید نمی شود. برای مثال اگر محصولی تبلیغ شود و هنگام مراجعه مشتری موجود نباشد، اعتبار محصول و شرکت زیر سوال می رود. این روش بیشتر برای شرکت هایی مفید است که تازه کار هستند و می خواهند سهمی از بازار کسب کنند.
اطلاع از بهترین شرایط بازار و تنظیم بودجه مناسب برای تبلیغات، تاثیر زیادی بر پیشرفت و توسعه یک شرکت دارد.